krokusbannerwit

Hoogsels

De binnenafmetingen van de hoogsels bedragen 30 X 30 cm bij 21 cm hoogte.
Buiten, aan de zijkanten zitten best stevige latjes bevestigd zodat je greep hebt wanneer je het hoogsel wil verplaatsen. 
Aan de bovenzijde, binnenin moet een uitsparing voorzien zijn waarin de uiteinden van de toplatten rusten. Je kan de toplatten gewoon op hun plaats leggen, regelmatig verdeeld over de breedte, maar je kan ze ook met kleine spijkertjes vastleggen. Zelf heb ik metalen ramendragers gemonteerd zodat de latjes mooi blijven liggen.

In al mijn hoogsels heb ik achteraan kijkvenstertjes uit transparant plastic met een dikte van 5 mm voorzien. Deze worden afgedekt met houten paneeltjes met een vergrendeling. Via deze raampjes is de ontwikkeling van het bijenvolk goed te volgen.

Recent heb ik ook een paar hoogsels met een hoogte van 11 cm in gebruik genomen. Die gebruik ik als honingzolder. Zie hierover het deel "Bedrijfsmethode".

IMG 2836IMG 2837IMG 2835

Toplatjes

De houten toplatjes zijn 7 mm dik, 22 mm breed en 31,5cm lang.
Aan nieuwe toplatjes moet je een wasstrip smelten. De bijen gaan deze verder uitbouwen zodat je rechte, evenwijdige raten krijgt. Doe je dat niet, dan zullen de raten krom en onregelmatig gebouwd worden. 
Wasstrips aan de latjes smelten kan je best doen als volgt: leg de houten latjes in een oven die je tot 150°C verhit. Wanneer je nu wasstrips op de het latjes legt, smelten die daar goed aan vast.
Wanneer je raten lossnijdt van de latjes, laat je best een paar mm raat zitten. Dit worden dan de wasstrips wanneer je de latjes gaat hergebruiken.