krokusbannerwit

Imkers in spé stellen wel eens de vraag of het een goed idee is om meteen met Warré kasten aande slag te gaan.

Deze mensen willen wat doen om de bijen te helpen en hebben veel interesse in de natuur. Honingopbrengst komt niet op de eerste plaats voor hen.

playmobil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De voor- en nadelen van imkeren met Warré kasten staan elders op deze website beschreven. 

Mijn indruk is dat beginnende imkers te vaak in de kasten willen kijken, ook op momenten dat je de bijen beter met rust laat. Er is steeds het risico dat je dan de koningin doodt of kwetst. Daarbij zien ze soms zaken die ze verkeerd interpreteren. Zo wordt er vaak gevreesd dat het volk moerloos is omdat ze geen koningin meer kunnen vinden, redcellen worden vernietigd omdat deze voor zwermcellen gehouden worden ... 
Bij Warré kasten moet je omzichtiger te werk gaan: veel observeren: kijken wat gebeurt op de vliegplank, kijken wat op de "luier" onderaan ligt... Op deze manier kan je alvast niet veel schade toebrengen aan het volk. Een zwerm is dan het grootste risico.

Daarom ben ik geneigd te zeggen dat Warré kasten een goede leerschool zijn om de bijen te doorgronden.

Echter: de meeste lesgevers in de imkercursussen promoten de "industriële" manier van imkeren en hebben geen ervaring met andere types van kasten. Wanneer je de officiële leer volgt, en je hebt een probleem met je bijen, wordt dit als "pech" erkend. Maar wanneer je een andere methode volgt en je hebt een probleem, dan heet het dat je dit zelf gezocht hebt.... 

Zelf ben ik gestart met Simplex kasten met raampjes en het volgende jaar heb ik er Warré kasten bijgenomen. Mijn Simplex kasten heb ik nog, en ik hou van hun honingopbrengst. Het meeste plezier beleef ik echter aan mijn Warré kasten.