krokusbannerwit

Een Warré kast bevolken

Hiervoor heb je één of twee lege Warré hoogsels nodig met bodem en dak, de nodige toplatjes met een wasstrip en bijen natuurlijk.

Zwerm

Het makkelijkst is het om te starten met een zwerm. Schud de bijen met daartussen de koningin in een kast bestaande uit één of twee Warré hoogsels. Laat de kast tot 's avonds staan met open vlieggat zodat rondvliegende bijen binnenkomen. Dan sluit je de vliegopening voor een paar dagen. De kast mag niet in de volle zon staan. De bijen hebben voldoende voedselvoorraad opgezogen zodat je niet moet voederen. Na een 3 -tal dagen zet je de kast op de definitieve plaats, open het vlieggat, en het volk zal gaan groeien.

Kunstzwerm

Hierbij schud je een grote hoeveelheid bijen van een kast met raampjes in een ruime bak. Bij voorkeur bijen op broedramen, die nog niet uitgevlogen hebben. Zet er de koningin bij. Indien je een andere koningin wil invoeren moet dat gebeuren met een kooitje met suikerstop. 

Verder gaat het zoals met een echte zwerm, met dit verschil dat je wel moet bijvoederen. Leg het stuk worteldoek met een gat erin dat je normaal gezien op het bovenste hoogsel, onder het isolatiebakje zou leggen bovenop het bovenste hoogsel met bijen. Zet een voederbakje met een 1:1 suikeroplossing boven het gat. Zet daarover nog een leeg hoogsel en daarboven het dak. Sluit de vliegopening.
Na een paar dagen heeft het volk zich gevestigd.

0171689

Een volk opsplitsen

Wanneer je al een Warré kast hebt met een groot volk (minimaal 3 hoogsels) erin, kan je dit ook in tweeën splitsen. Deze methode werkt ook zwermvertragend.

Haal op een zonnige dag, rond de middag, één van de hoogsels waarin zeker open broed moet zitten samen met alle bijen die er in zitten weg. Zet er een leeg hoogsel met latjes onder, voorzie ook een bodem en dak. Wanneer je dit nieuwe kastje op de plaats van de grote kast zet, komen alle vliebijen erbij en heb je meteen een "vliegende" start. 

De koningin zit nu in één van de twee kasten, maar je weet niet meteen waar. De bijen zorgen voor een nieuwe koningin in de moerloze kast. Observeer de vliegplank in de volgende weken: de kast waar de bijen stuifmeel blijven binnenbrengen bevat de oude koningin want hier gaat de ontwikkeling van larven gewoon door. In de andere kast zal na een ruime week geen of weinig stuifmeel toekomen, want hier is geen open broed meer.

Er bestaan ook methoden waarbij je alle bijen met rook door een koninginnenrooster drijft en zo de koningin kan isoleren. Deze methoden heb ik nog niet geprobeerd.

Voederen

Nieuwe volkjes slagen er mogelijk niet in om voor het einde van de zomer voldoende honing te verzamelen om te overwinteren. Die moeten dan bijgevoederd worden met suikerstroop of honing in augustus / september.