Om de varroamijt te bestrijden bouwde ik een toestelletje om oxaalzuur te sublimeren en in bijenkasten te blazen. Dit model gebruikt een halogeenlampje als hittebron.
Foto: De verdamper in actie
Een eerder toestel gebruikte een soldeerbout als verwarmingselement. In het nieuwe model verhit een halogeenlamp van 50 watt, 12 volt een koper hulsje met oxaalzuur. Een ventilatortje blaast de oxaalzuur-aerosol via de voederopening bovenaan in de bijenkasten. Bij herhaalde toepassing (6 - 10 maal) met telkens een weekje tussenpauze) in het najaar wordt de varroamijt effectief bestreden.
Grafiek: Dagelijkse varroaval voor 5 bijenkasten (waaronder 2 Warré) waarop oxaalzuursublimatie toegepast werd. De vertikale zwarte lijnen zijn data waarop oxaalzuur toegediend werd, de gekleurde lijnen geven het dagelijks aantal getelde varroa op de varroaschuif per kast.
Deze 5 volken zijn succesvol uitgewinterd.
Opgelet! Oxaalzuur-aerosol inademen is irritant en extreem gevaarlijk voor de ademhalingswegen. Gebruik daarom een stofmasker geschikt voor zeer fijn stof. Een vol- of halfgelaatmasket met P3 patronen is afdoende. Vermijd hoe dan ook om in de oxaalzuurrook te gaan staan, en hou ook rekening met omstaanders en kinderen in de buurt. De wegwerp-stofmaskertjes sluiten onvoldoende aan op het gelaat en zijn daardoor niet geschikt. Ook ogen en huid moeten beschermd worden.
Het hier getoonde ontwerp bevat een microprocessor: De ventilator wordt pas ingeschakeld wanneer de oxaalzuursublimatie start en het volledige toestel stopt na een 5-tal minuten.
De voordelen: er wordt niet onnodig koude lucht ingeblazen zo lang het oxaalzuur niet heet is, de imker kan afstand houden wanneer oxaalzuurdamp vrijkomt en wanneer de LEDs uitgaan is het proces voorbij. Het werkt op een 12 volt batterij, wat veilig is en handig bij verderaf gelegen bijenstanden.
De verdamper met zicht op de sturing met microprocessor
Het toestel gesloten en in werking (zonder oxaalzuur)