krokusbannerwit

Warrékast1 kl rockw

Sedert 2014 experimenteer ik met Warré kasten. Na heel wat probeersels heb ik nu een bedrijfsmethode die werkt. Ontdek wat een Warré kast is, hoe ze werkt en hoe je er lekkere honing mee kan oogsten.

Waarom deze website?

Pas nadat ik een cursus bijenhouden gevolgd had, in 2012 - 2013, "ontdekte" ik dat er naast de algemeen gangbare methode, met raampjes, ook andere mogelijkheden waren om bijen te behuizen.

Ik startte met 2 Simplex kasten in 2013 maar geraakte tegelijkertijd gefascineerd door de Warré kast. Zodanig gefascineerd, dat ik meteen een paar kasten begon te bouwen en bevolken.

Een Warré kast is een bijenkast en bedrijfsmethode zoals beschreven door de priester Emile Warré, in de eerste helft van de 20e eeuw. De kast bestaat uit vierkante hoogsels waarin de bijen zelf hun raten opbouwen.

De jaren 2014 en 2015 waren ontmoedigend in de zin dat ik het zwermen niet onder controle kreeg en dat de honingopbrengst tegenviel. Bovendien was het oogsten van honing moeilijk. 

Positief was nochthans dat de bijenvolken in de Warré kasten zeer goed de winter doorkwamen en dat er nooit problemen waren met moerloosheid en slechte waswafels.

Gelukkig heb ik niet opgegeven, want 2016 was een hoopgevend jaar voor mijn Warré-avontuur. 
Ik kon het zwermen onder controle houden en had een kleine honingoogst. Ik heb vooral zeer veel bijgeleerd.
Ook in 2017 gingen de zaken goed: geen zwermen en 7 à 15 kg honing per Warré kast. Dit is weinig in verhouding tot mijn Simplex kasten, maar ik heb geen waswafels of suikervoer nodig.

Je vindt veel websites met algemene en volledige informatie over Warré kasten. Daarnaast zijn er ook sites van mensen die vol goede moed en grote idealen gestart zijn met Warré kasten, maar zonder verslag over hoe het hen verder vergaan is.

Op deze site probeer ik verder te gaan en uit te leggen hoe men Warré kasten kan gebruiken in de noordelijke rand van Antwerpen. De technieken en ervaringen die je hier vindt pas ik zelf toe.